Vánoční štola

Naplánovali jste si zimní dovolenou nebo výlet do kouzelného lázeňského města Karlovy Vary? Leží vprostřed přírody mezi zalesněnými kopci. Lázeňské oplatky, které si určitě přivezete s sebou domů, dokonale vystihují jeho pohádkovou atmosféru. Zajedete-li také do blízkého okresního města v Německu – Klingenthalu, můžete si zde koupit vánoční štolu ve stylovém balení.

vánoční štola

Máte rádi mandle, rozinky, kandované ovoce? To vše tato vánoční štola obsahuje. Oblíbíte si ji tak, že neodejdete od stolu dříve, než celá zmizí. Ač je plná sladkých dobrot, receptura je lehce vyvážená, že nemáte pocit přesycení, ale naopak. Jako by vám dodala jen energii, sílu a pozitivní náladu, žádné tuky navíc, po kterých byste přibrali. Recept pochází z Německa a existuje mnoho variant, jak ji upéct. Ve Wikipedii se dovídáme, že první štola byla dána v roce 1329 jako dárek k Vánocům biskupovi Jindřichu I. Bylo to v Naumburgu nad Sálou.

Pokud si ji nekoupíte, můžete ji zkusit sami upéct. Vánoční štola z kynutého těsta je prý nejlepší, když se nechá tak měsíc uležet. Zatímco tvarohová vánoční štola chutná hned po upečení a vychladnutí. Jak na ni?

Potřebujeme:

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g krystalového cukru
  • ½ prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 500 g tučného tvarohu
  • nastrouhaná kůra ze dvou citronů
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 30 g oloupaných mandlí
  • 30 g rozinek
  • 60 g rozpuštěného másla na potření
  • moučkový cukr na posypání

zimní Karlovy Vary

Do mísy nasypeme mouku, zamícháme do ní sůl a prášek do pečiva. Přidáme tvaroh, nasekané mandle, pokrájené kandované ovoce a rozinky, nastrouhanou citronovou kůru, cukr a vše dobře promícháme v hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme několik minut odpočinout. Pak znovu těsto na vále propracujeme a na pomoučeném vále vyválíme na cca 3 cm silnou oválnou placku. Přeložíme ji po délce tak, abychom vytvořili na druhé straně žlábek, který je typický pro štoly. Poté pečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu cca 1 hodinu při teplotě asi 190 stupňů Celsia. Upečenou štolu hned potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Po vychladnutí ji krájíme na tenké plátky a podáváme s čajem nebo s kávou. Dobrou chuť.